Pizza – bogactwo wyboru

Znamy ją wszyscy i w większości lubimy. To oczywiście pizza. Grochów, Mokotów czy Żoliborz, w każdej dzielnicy Warszawy znajdziemy choć jedną pizzerię. To, co dla nich charakterystyczne to olbrzymi wybór dań tego typu. Nie istnieje bowiem jeden rodzaj pizzy.

Pizza jest znana praktycznie na całym świecie

Podają ją restauracje, knajpki, bary, a nawet food trucki. Od czasu jej upowszechnienia, powstało wiele rodzajów i form pizzy. Istnieją jednak pewne rodzaje pizzy, które znajdziemy w każdej szanującej się restauracji.

Należy do nich pizza neapolitana. Jako duma narodowa pizza Neapoli jest znakiem firmowym, a składniki i sposób wykonania regulują patenty i oznaczenia. Aby pizza mogła się tak nazywać, powinna być wykonana z udziałem pomidorów San Marzano, rosnących na polach wulkanicznych oraz mozzarelli di bufala sampana. Do nich dodaje się jedynie liść bazylii oraz oliwę z oliwek. Nie mniej popularna jest tradycyjna pizza rodem z Sycylii. W przeciwieństwie do większości włoskich pizz ta powinna być podawana na cieście kwadratowym. Charakterystyczne dla niej jest grube i puszyste ciasto. Nie możemy się tutaj obyć bez oliwek, choć często zamiast nich serwowane są też karczochy.

Pizza – bogactwo wyboru

Choć pizze włoskie uznawane są za najlepsze na świecie, to w naszym kręgu bardzo dużą popularnością cieszą się pizze pochodzące ze Stanów Zjednoczonych

Szczególnie pizza nowojorska przypadła nam do gustu. Jej tajemnicą jest miękkie i elastyczne ciasto, które zakończone jest chrupiącym brzegiem. Pozwala to na składanie pizzy na pół, co idealnie pasuje do charakteru przekąski ulicznej. Sam sos pomidorowy jest tutaj nakładany oszczędnie, a do jej wyrobu niezbędna jest mąka z dużą zawartością glutenu. Zza oceanu przywędrowała też do nas pizza Chicago. Niezwykle chrupiąca pizza pieczona w głębokich naczyniach. Można ją poznać po bardzo wysokich brzegach, grubym cieście i dużej ilości sosu pomidorowego. Oprócz tego w wielu lokalach znajdziemy nasze polskie wersje tego dania. Polska pizza to pełna dowolność składników, których jest zazwyczaj wiele, a całość oblana jest dużą ilością sera.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-grochowska

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *