Jak upiec tort urodzinowy?

Nie każdy potrafi upiec tort urodzinowy. Dla tych, którzy umiej piec, nie stanowi to problemu. Ale dla osób, które nie lubią i nie umieją piec ciast, tort urodzinowy może okazać się wyzwaniem ponad ich siły. Choć samo pieczenie nie jest trudne, jest duża grupa osób, która tego po prostu nie lubi i one z reguły decydują się na tort na zamówienie. Wtedy szybko i bezproblemowo mają piękny i smaczny tort.

Na dodatek mogą sobie dowolnie wybrać jego smak i sposób, w jaki zostanie on udekorowany. Taki tort zostanie przygotowany na wskazany dzień. Jeśli ma się takie życzenie, może zastać nawet dostarczony. Za odpowiednią opłatą oczywiście.

Tort urodzinowy

Osoby, które decydują się na to, żeby samodzielnie upiec tort urodzinowy, na początek zwykle pieką biszkopt. To bardzo proste ciasto, które piecze się tylko z jajek i maki. W zależności od tego, jak duży ma być tort, trzeba wziąć pod uwagę konkretne proporcje. Im ma być większy, tym więcej produktów trzeba użyć. Bardzo ważne jest, żeby taki biszkopt był odpowiednio wysoki, bo trzeba będzie go podzielić na trzy blaty. Każdy z tych blatów trzeba będzie przełożyć odpowiednim kremem. W zależności od tego, co lubimy może to być bita śmietana lub krem, który robi się na bazie masła i margaryny. Takie jest nieco cięższy, ale bardzo smaczny. Nie brakuje też w sklepach kremów gotowych. To zwykle proszek, który trzeba zmiksować z mlekiem i już jest gotowy. Taki tort urodzinowy też będzie dobry, bo gotowe kremy można kupić w kilku smakach.

Przełożenie tortu

Jak upiec tort urodzinowy?Zwykle do przełożenia tortu używa się też dżemu owocowego. Wtedy jego smak jest bogatszy. Żeby tort nie był suchy i żeby dodać mu aromatu, blaty biszkoptowe nasącza się ponczem. Ten przygotowuje się z wody i cytryny. Można dodać olejek do ciasta i odrobinę alkoholu. Blaty biszkoptowe, po nasączeniu przekładamy przygotowanym kremem i dżemem. Dbamy o to, żeby poszczególne warstwy były mniej więcej tej samej grubości. Kiedy blaty biszkoptowe zostaną ułożone jeden na drugim i przełożone kremem, nie można zapomnieć o dekoracji. Tutaj można wykorzystać gotowe dekoracje do ciast lub owoce.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz