Catering – czym to się je?

Od jakiegoś czasu na naszym rynku pojawia się coraz więcej firm cateringowych. Cóż to takiego jest ten catering? Mówiąc w skrócie jest to sprzedaż wyżywienia na wynos. Do grypy firm, które zajmują się cateringiem należą wszystkie restauracje, czy pizzerie, oferujące nabywcom swoje dania z dostawą pod wskazany adres.

Mięso w sosieCzasami jest to pojedynczy obiad, a zdarza się, że firma taka organizuje catering dla dużej grupy ludzi, na przykład dla firm, czy na wszelkiego typu imprezy. Potrawy proponowane w ramach cateringu mogą być przygotowywane w kuchni firmy organizującej catering lub na miejscu u klienta, jeżeli jest to na przykład obsługa cateringowa wesela, a miejsce w którym jest ono prowadzone pozwala przygotowanie posiłków.

Organizacja

Wówczas firma cateringowa para się postanowieniem menu, zakupem potrzebnych produktów, zorganizowaniem pracowników, którzy przygotują posiłek i podadzą do stołu, a po imprezie posprzątają naczynia. Dzisiaj już niewiele kto organizuje większe imprezy, jak wesela, chrzciny, komunie itp, na swoją rękę. Nie opłaca się. Dużo lepiej zapłacić za catering, w ramach którego ktoś inny wykona za nas całą pracę, a my będziemy mogli bawić się razem z gości zamiast bez ustanku biegać do kuchni. Zorganizować dobry catering wcale nie jest łatwo.

GastronomiaWymagany jest do tego niezwykły zmysł organizacyjny, konieczne jest bowiem skoordynowanie działań na wielu frontach. Nie wystarczy ugotować obiad, trzeba jeszcze podać go w adekwatny metodę. Na pomysł organizacji cateringu wpadła gospodyni domowa, kobieta, która prowadząc gospodarstwo domowe postanowiła pomóc mężowi w zarabianiu gotówki. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, a zapotrzebowanie przerosło najśmielsze oczekiwania wszystkich. Dzisiaj nie jest już tak łatwo. Firm cateringowych jest bardzo dużo – nie wystarczy zwyczajnie dobrze gotować. Priorytetowo, że dzisiaj właściciel firmy cateringowej nie gotuje raczej osobiście.Wynajmuje w tym celu kucharzy, którzy przygotują zamówione potrawy, kelnerów, którzy je podadzą, obsługę, która posprząta po imprezie.

Finanse

Catering wymaga sporych nakładów majątkowych. Potrzebne jest odpowiednie zaplecze kuchenne, które spełni wymagania SANEPIDu, a również ogromna ilość zastawy stołowej, talerzy i sztućców. Same piece i piekarniki pochłoną ogromne pieniądze, wszakże będą tu przygotowywane potrawy dla większej ilości ludzi. Jest to natomiast inwestycja, która powinna się w niezbyt długim czasie zwrócić. Bardzo dobra firma cateringowa w każdym momencie znajdzie masę głodnych klientów do nakarmienia.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz