Piec żeliwny – czy jest lepszy od stalowego?

Piec żeliwny – czy jest lepszy od stalowego?Osoby, które zamierzają kupić do swojego domu piec, zastanawiają się często czy lepsza jest jego stalowa, czy może żeliwna wersja. Obie posiadają swoich wielkich zwolenników i przeciwników – ponieważ mają liczne zalety, ale i wady. Piece żeliwne są mniej popularne niż stalowe, jednak chodzi tu głównie o cenę, a nie o rzeczywiste parametry. Nie da się bowiem ukryć, że wersje żeliwne są droższe niż piece stalowe. Czy więc opłaca się inwestować jednak w żeliwne wersje? Jakie pozytywy, a jakie negatywy można u nich zauważyć?

Piec żeliwny – czyli jaki?

Piece żeliwne to takie, w których znajduje się żeliwny wkład kominkowy. Żeliwne wersje są używane do ogrzewania budynków, podgrzewania wody i charakteryzuje się długą trwałością. Jego minusem jest zbudowanie nie z jednego elementu, a z kilku połączonych ze sobą płyt, co po pewnym czasie może spowodować ich poluzowanie względem siebie i pojawienie się dziury. Dzięki temu jednak, że wszystko jest łączone z kawałków, możliwe jest wymienienie dziurawej części na nową bez konieczności kupowania całego, kolejnego pieca.

Piec stalowy a żeliwny

Piec stalowy jest tworzony z jednej części – po prostu się go odlewa. Z jednej strony zwiększa to jego trwałość, jednak z drugiej sprawia, że nie można go naprawić. Najczęściej w przypadku awarii konieczne jest wymienienie całego wkładu pieca. Nawet zatem jeśli za piec żeliwny zapłacimy więcej (a są one nieco droższe), to jest to inwestycja na dłużej. Zdaniem wielu osób bardzo się więc opłaca. Są oczywiście i takie wkłady żeliwne, które wykonuje się z jednolitej części, jednak to bardzo rzadkie przypadki. Co jeszcze warto wiedzieć? Że ilość członów wpły9ik,wa na moc kotła. Warto również wiedzieć, że żeliwo co prawda wolniej się nagrzewa, jednak o wiele dłużej trzyma ciepło niż jego stalowy odpowiednik. Jeśli zatem komuś zależy na uzyskaniu dobrego efektu grzewczego (a niemal każdy zwraca na to uwagę), powinien się zastanowić właśnie nad wersją żeliwną – będzie dłużej oddawała ciepło do otoczenia po wygaszeniu ognia.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *